Факт е, че Алиансът увеличава присъствието си у нас, независимо

...
 Факт е, че Алиансът увеличава присъствието си у нас, независимо
Коментари Харесай

САЩ се готви за горещ конфликт с Китай, Москва проспа Казахстан

 
Факт е, че Алиансът усилва наличието си у нас, без значение от думите на един или различен министър, споделя Милен Керемедчиев в особено интеврю за вестник СТАНДАРТ
 

- Какъв е Вашият коментар за договарянията Русия-САЩ?

- Двете страни не желаят да ескалират повече спора за Украйна. Защото имат други, по-важни задължения, които са поели за тази година като външнополитически цели. Тези диалози са за деескалация на напрежението. За Русия това беше обстановката в Казахстан, тъй като съветската страна беше сюрпризирана от събитията там. Казахстан е доста по-голям стратегически сътрудник на Русия от Украйна, тъй като оттова минават съществени газопроводи за Китай. Сътрудничество имат и в областта на защитата, и в стопанската система, само че значимостта на Казахстан за националната сигурност на Русия е от първостепенно значение. Затова Русия толкоз бързо реагира и насочи цялото си внимание в потушаване на напрежението в Казахстан. Така че ескалация на напрежението в Украйна сега не е на дневен ред за съветските ползи. Те добре се оправят с дестабилизацията на страната в рускоезичната част на Украйна и с прокарването там на своите ползи, без това да минава във въоръжен спор. Освен това Русия не би си разрешила да й бъдат наложени спомагателни стопански наказания от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Съединени американски щати пък имат по-сериозен зложелател и това е Китай, който стана приоритет номер 1 на външната им политика. Отварям една скоба - бюджетът за защита на Съединени американски щати е вторият най-голям в историята на страната - 768 милиарда $. Това значи, че Съединени американски щати съществено се приготвят за парещ спор с Китай и цялата им икономическа и военна мощност е ориентирана към този спор. Беше подписано обединяването на англоезичните страни, подписват се двустранни съглашения сред Съединени американски щати и Австралия, Австралия и Япония, за възстановяване на взаимоотношенията в областта на защитата - това демонстрира, че главният фокус на борба през тази година ще бъде Китай. Затова за Украйна Съединени американски щати по-скоро желаят да се резервира статуквото, т.е. на Киев да не се дават прекомерно доста обещания за участие в НАТО или пък за действителна военна намеса на Съединени американски щати при положение на ескалация на спора с Русия, а по-скоро Съединени американски щати и Русия да запазят своите сфери на въздействие, само че и двете страни да се концентрират върху по-важните за тях тематики.

- Но като приказваме за парещ спор с Китай, Москва надали ще бъде безразлична.

- Да, Русия и Китай направиха няколко взаимни военно-морски учения, има близки стопански връзки сред двете страни. Но Съединени американски щати и Китай са двете най-големи стопански системи в света, борбата им минава на такова равнище, че малко страни биха могли да вземат отношение. Събирането на коалиция на Съединени американски щати и англоезичните страни, ориентирана към Китай, демонстрира, че за тази година това е целта на външната политика на Съединени американски щати. Русия за момента избира да оправи своя вътрешен двор.  Тази алена лампа, която светна в Казахстан, би могла да светне и във всяка една от страните в близкото обграждане на Русия, даже и в самата Русия.

- А по отношение на настояването на НАТО за разширение, с което Русия не беше съгласна - какво да чакаме?

- Тези договаряния занапред ще стартират. Но е очевидно, че разширението на НАТО в особена непосредственост към Русия сега остава на назад във времето. Русия основава буферни зони сред себе си и страните членки на НАТО. Беларус е един от буферите на Русия против НАТО, такива буфери бяха основани и с анекса на Крим, и с Донбаския район, Южна Осетия в Грузия, увеличено съветско въздействие в Нагорни Карабах сред Армения и Азербайджан.

- Каква е Вашата прогноза по отношение на настояването на НАТО да усили наличието си в България и неопредената позиция на нашите политици?

- Това е реалност, без значение какво приказва един или различен български министър. В предходните месеци се видя засилено съдействие в областта на защитата на страните членки на НАТО, включително и България. На наша територия се организира огромно военно-морско обучение с 18 000 военнослужещи. Координационният център на НАТО във Варна ще има все по-голямо въздействие за интервенциите в източното крило на НАТО. Това, което става в Румъния - увеличение и на военното наличие, и на военно-въздушните интервенции, ще се популяризира и върху България, защото на двете страни, както и на Гърция, ще се гледа като на страни с доста по-голяма значимост в Източното крило на НАТО, които биха могли да се опълчват на съветското наличие в Черно море. Защото Турция става все по-несигурен член на НАТО от позиция на заиграването с Русия, приемането на съветски системи за сигурност, договорите в областта на енергетиката и така нататък

- Какво тъкмо се случи в Казахстан - нещо сходно на Майдан, социално-икономически протест, унищожаване на двувластието?

- Протестът стартира поради удвоените цени на газта за потребителите. Но прерастна в доста съществени противопоставяния. Имаше и провокатори от прилежащи страни, включително и ислямски фундаменталисти, които проникнаха на територията на Казахстан. Явно тази ескалация е била планувана, само че е била проспана и от казахските, и от съветските служби. Тези митинги бяха употребявани и от вътрешнопартийни сили, с цел да се отстранен структурите, които бяха подчинени на предходния президент Назарбаев. Аз по-скоро считам, че това беше един вътрешно-дворцов прелом,който прерасна ненадейно до равнища, които изненадаха и самите казахстански служби.

- Споменахте ислямски фундаменталисти - те пък какво вършат там?

- Опити за дестабилизация и за налагане на по-стриктни ислямски правила. В Казахстан все по-често се приказва за налагането на ислямските закони. Това има противопоставяне от службите и управляващите, само че от много време Казахстан е център на ползи за внасяне на по-радикален ислям.

- А може ли да търсим стопански аргументи - в Казахстан, една от най-големите експортьорки на нефт и уран, хората живеят оскъдно. Защо?

- Да, доста тежка корупция има там, откраднати са милиарди от стопанската система.  Самата икономическа политика на Казахстан даваше подозрения за бъдещи проблеми. Казахстан беше една от страните, която субсидираше цената на горивата. От разрастващите се страни Казахстан беше с най-високи дотации на глава от популацията. 680 $ струваше на всеки казахски поданик субсидирането на цените на горивата. Това е два пъти повече от другите страни, които също субсидират цените на горивата. И в последна сметка източваше в допълнение бюджета и създаваше предпоставки за доста сериозен недостиг. Дупките в хазната докараха до обедняване на популацията.

- Какво да чакаме в политиката на Казахстан след махането на Назарбаев?

- Няма да има смяна в политиката, в противен случай - съветското въздействие ще се затвърди още повече.

По времето на Назарбаев имаше уклон към шовинизъм, казахският език ставаше все по-налаган в държавната администрация. Но в този момент речта на Токаев беше на съветски, всички изявления бяха на съветски, това значи, че Казахстан се връща още веднъж в най-близката орбита на въздействие на Руската федерация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР